tisdag 18 mars 2014

Veckoreflektion - v. 10

Måndagen började med en föreläsning av Fredric Gunve. Föreläsningen bjöd på ett långt avsnitt där vårt deltagande var obligatoriskt. Under detta avsnitt Skulle vi jämföra och visa på likheter och skillnader inom två konströrelser. Detta utfördes i grupper och min grupp arbetade med surrealismen och fluxus-rörelsen

Efter närmare studier av konstnären Meret Oppenheim kunde vi se att vår jämförelse kom naturligt, då Oppenheim agerar som en självklar bro mellan dessa rörelser. Fluxus som trädde fram i början på 60-talet värderande undersökande och multimodala uttryck. Surrealismen uppstod i mellankrigstiden mellan första och andra världskriget, likt Dadaismen hade den drag anti-konst-värderingar, men för surrealismen innebar detta ett avståndstagande från den realistiska bilden och motivet. Verksamma inom surrealismen undersökte istället drömmar och det undermedvetna.

Meret Oppenheim kom som ung i kontakt med surrealismen men drogs allt eftersom närmare en uttrycksform som sedan under 60-talet kom att benämnas som fluxus.

Denna föreläsning och workshop avslutades och summerades med en djupare insikt i hur helheten kring konstens utveckling till- och inom- dess rörelser ter sig.

Tisdagen därpå hade ett seminarium kring semiotik och bildspråk. Där tolkade vi; oss givna bilder enligt den modell som den moderna semiotiken använder för att läsa bilder.

Min uppfattning kring detta seminarium är en bekräftelse på hur viktig roll semiotiken kommer att spela inom bildämnet. Detta grundas på de olika tolkningar som varje grupp/individ erbjöd under seminariet. Som kortast kan jag nämna att jag upplever ett stort utrymme för utökat ansvartagande - och förståelse kring hur detta ansvarstagande skall genomföras – inom det generella samhället idag.

Under onsdagen arbetade jag med assignment nummer fem.

Tordagens reflektion kring detta assignment bjöd på många fina filmer från medstuderande. Den konstruktiva kritiken var också väldigt rolig att ta till sig. Men intressantast av allt var ändå att uppleva denna mångfacetterade filmvisning och se alla fantastiska lösningar.

Avslutningsvis hade två grupper av studenter föreberet två sokratiska samtal till fredagen. Om dessa samtal ställs i kontrast till förra veckans så kan upplever jag en tydligare struktur i dessa, framförallt hos deltagarna. Samtalen flöt på bra i en takt som lät deltagaren reflektera över vad som sagts utan att missa sin chans att därefter tala.


Samtalen berörde mycket intressanta ämnen: Konst med mens! och Behövs pengar. Det var skönt att under det första samtalet få öppet och avslappnat diskutera; kvinnokroppen, kroppsvätskor, könsbarriärer och sociala gränser. Det andra samtalet som då handlade om pengars position i samhället, bjöd på många intressanta världsskådningar, men också mycket intressanta (och för mig ibland nya) fakta togs upp. Samtalet berörde bl.a. ämnen som; pengafördelning, pengar nödvändighet för ett lyckligt liv, konstens ekonomiska position, alternativa lösningar och tiggarna på Göteborgs gator.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar